free web hosting | free website | Business Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
UNFORTUNATELY GREATNOW.COM IS CLOSING DOWN! More info

Free web hosting


 Voimakivet
-katoavat suomalaiset kulttirakennelmat
 
 
Euroopassa ne luokitellaan megaliiteiksi, Venäjällä saamelaisten seidoiksi, Suomessa niitä ei huomata, ja ne tuhoutuvat sitämukaa kuin tienrakennus- tai muu toiminta sattuu kohdalle. Niitä on silti meilläkin jokunen jäljellä. Suomen Lappi ja Venäjän puoleinen Karjala olivat ilmeisesti viimeinen paikka, missä näitä mielenkiintoisia kohteita on palvottu. Seuraavassa kerromme, mitä niistä tiedetään.
 
Länsi-Suomesta viime vuosisadalla kerättyjen pitäjäraporttien tietolähteet, maaseudun vanhat ihmiset, nimittivät niitä "voimakiviksi". Usein niiden sanottiin olevan soinien ja muiden jättiläisten tekemiä, joiden uskottiin asustaneen paikkakunnalla ennen nykyisen asutuksen tuloa.
Viereisen kuvan megaliitti on rajan taakse jääneestä Paanajärven kansallispuistosta, Nuorusen tunturin laelta. Saamelaiset ovat pitännet sitä seitana nykyaikaan asti, ja todennäköisimmin sen ovat rakentaneet nykyisten saamelaisten esi-isät.
Voimakiven alla olevaan tilaan on voitu jättää lahjoja henkiolennoille, -ruokaa tms, samaan tapaan kuin vanhimmalla maanviljelys-alueella kuppikivien synennyksiin.  Voimakivi voi olla myös pöydän muotoinen, jolloin jalat ovat suhteessa korkeammat. Kiven alla on yleensä kolme tai neljä jalkaa, jotka koostuvat yhdestä tai kahdesta päällekkäin asetetusta kivestä. Suomen ja Karjalan lisäksi tämänmuotoisia rakennelmia esiintyy Pohjois-Amerikassa, joista seuraavat kuvat.

Megaliitteja USA:n itärannikolta. Kuten Lapissa, niiden alla ei ole kammiota.
Etelä-Suomen kadonneet voimakivet ovat havaintojen ja 1800-luvun kuvausten mukaan ylläolevien amerikkalaisten kaltaisia. Niistä saattaa olla vielä muistitietoa saatavissa, ja oheisia kuvia voi käyttää haastateltavien muistin virkistämiseen. Löydöistä voi raportoida sekä Museovirastoon, että meille. Jos haluamme näiden tuhansia vuosia uskonnollisina kulttipaikkoina kunnioitettujen kohteiden säilyvän, ne on pian kartoitettava ja saatava luokitelluiksi muinaisjäänteiksi. Nuorusen seitakiven sijainti näkyy Paanajärven kansallispuiston kartassa.

 

Kyllä! Liitynkin Pakanalistaan. (Kirjoittautumalla postituslistaamme saat tiedot päivityksistä, ja voit keskustella muiden lukijoiden kanssa)
Powered by groups.yahoo.com

EDELLISELLE
SIVULLE
TAKAISIN
ETUSIVULLE
SEURAAVALLE
SIVULLE

The Pagan Banner Exchange
The Pagan Banner Exchange