free web hosting | free website | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
 
 

Eurooppalainen kuivamuuraus-perinne?
Tietotaitoa esihistoriasta?


 
Henkisen perinteen siirtyminen muinaisilta eurooppalaisilta (lähes) nykyaikaan tuntuu ensikuulemalta mahdottomalta, ja tälläinen väite saa heti vastaansa äänekkään kuoron, joka "löytää" kullekin havaitulle kulttuuripiirteelle tai tosiseikalle "paljon todennäköisemmän" myöhemmän lähteen. Mm. neoliittisen kivikauden Jumalatar-uskonnon jatkuvuus noituudessa on kovin kovin vastustettu näkemys. Rakennusperinteen kohdalla kiistelyn ratkaiseminen näyttää paljon helpommalta: Todisteet ovat kiveä, ja ne voi mitata vaikka millin tarkkuudella, jos haluaa.

Siteeraamme seuraavan kahta Euroopan tunnetuinta kansanomaisten kivirakennusten tutkijaa, Borut Juvanecia Kroatiasta, ja trulli-talojen nykyisen "kotimaan", Etelä-Italian Apulian Barin yliopiston professoria Enrico Deganoa.


 

Borut Juvanec:

Kivirakenteiden analysoinnin tavoitteet, tulokset ja käyttö

Tieteellinen tutkimus tukeutuu erittelyyn, jonka tuloksena näemme tutkimuskohteen rakenteen, suunnittelun, toteutuksen ja käytön perusteet. Kansanomaisten kivirakennusten analysoinnin vaikeus johtuu tosiseikasta, että jokainen tarkasteltavana oleva konstruktio koostuu erikoisista kivistä, ja on tulosta rakentajiensa pyrkimyksestä toteuttaa perinteitä ja sisällyttää rakennuksensa toteuttamiseen tietylle ajalle, paikalle tai kansallisuudelle tyypillisiä arkkitehtoonisia piirteitä.

Ilman laastia rakennetuilla kiviseinillä on kolme tärkeää teknistä piirrettä:

  1. Ulottuvat tai viistot kivet edellyttävät pyöreää pohjapiirrosta ja kytkemis-järjestelyä kohdassa, jossa seinät kohtaavat toisensa,
  2. tasasivuista kolmiota, jonka sivut ovat siis saman pituisia ja kulmat 60 astetta,
  3. sivujen ollessa yhden yksikön pituisia, kolmion korkeus on kolmen yhteenlasketun sivun pituuden jaettuna kahdella neliöjuuri.
Edellä kuvatut piirteet ovat havaittavissa kaikissa konstruktioissa, joissa kuivamuuraus-tekniikkaa on sovellettu. Tutkimus on osoittanut, että kaikki nämä piirteet ovat havaittavissa esihistoriallisissa monumenteissa, erityisesti haudoissa, jotka on rakennettu useita tuhansia vuosia sitten, vanhoissa kivimajoissa, jotka on rakennettu satoja vuosia sitten, ja nykyajan konstruktioissa, ja huolimatta kehityksestä ja kuluneesta ajasta, nämä piirteet tulevat esiin yhä uudelleen.

Hal Saflieni, interiööri Mnajdra, temppeli

Jokaisen analyysin tarkoitus on tuottaa käytäntöön sovellettavia tuloksia. Niinpä voimme nyt rekonstruoida joitakin esihistoriallisia rakennuksia, kuten Mnaidran, Zgantian ja Hagar Qimin temppeleiden ylärakenteita Maltalla. Suplja gromila Sibenikin seudulla Kroatiassa vaikuttaa edustavan samaa konstruktiivista ajattelua, kuin vastaavat monumentit yhdennentoista vuosisadan Italiassa. Fysiikasta ja astronimiasta on myös suurta apua määriteltäessä Sant' Anastasian, pyhän lähteen, käyttötapaa Sardiniassa.

Oleellista esivanhempiemme rakennussuunnittelun periaatteiden käsittämisessä ja analysoimisessa on heidän tietoisuutensa ymmärtäminen.

Alkuperäiseen artikkeliin (english)

AA Conference logo


 

prof Enrico Degano:

Laastittomat kivirakenteet antiikin kirjallisissa lähteissä

Viimeisimmät arkeologiset löydöt osoittavat, että laastiton kivirakennustekniikka on ollut Italian asukkaiden käytössä jo niin aikaisin, kuin neoliittisella periodilla ja pronssikauden alkaessa. Arkeologiset tutkimukset Punta la Pennassa Palesen alueella Barin ympäristössä, ja Coppa Navigatassa Manfredonian alueella samoilla seuduilla, ovat tuoneet esiin kuivamuurattuja kiviseiniä aikaisempien asukkaiden jäljiltä, ja jäännökset tornista.

Monte Sannace

Samalla alueella, Monte Sannacessa Gioia del Collen seudulla arkeologit ovat löytäneet yhdeksännella ja kahdeksannella vuosisadalla B.C. rakennetun kaupungin rauniot. Kaikki rakennukset, joiden perustukset on tutkittu, on rakennettu kuivamuuraus-tekniikalla. Aikaisemmin mainitut esimerkit vievät johtopäätökseen, että kuiva-kivi -rakennustapa on ollut yleistä koko Välimeren alueella. Tehtävämme on nyt tarkastella, onko antiikin kirjallisissa lähteissä mainintoja kuivakivi-rakennuksista.

Lähde: http://www2.arnes.si/aa/2000/dega00gb.html

Enrico Degano on peruskoulutukseltaan arkkitehti. Hän on työskennellyt Barissa "Dipartimento di Disegno Tecnico, Industriale e della Rappresentazione" -nimisessä instituutissa, tutkien Apulian kansanomaista "trulli"-rakentamista, ja toimien sen säilyttämiseksi. Tämän työn tuloksena on julkaistu STORIA E DESTINO DEI TRULLI DI ALBEROBELLO, Prontuario per il restauro (ed. Schena, Fasano (Br), 1997) Degano on myös opettanut arkeologiaa Barin yliopistossa.

Khirokitia tänään, Kypros Khirokitia, J.Hawkesin ennallistus. 7000-5000 eKr. Kypros
Yllä olevat kuvat esittät Khirokitian neoliittista asuinpaikkaa Kyproksella. Tutkija J.Hawkes on ennallistanut nämä ei-keraamisen neoliittisen vaiheen rakennukset vielä äskettäin käytettyjen etelä-eurooppalaisten trulli-kivimajojen (alla) tekniikalla rakennetuiksi.

Khirokitian rakennukset tukevat E.Deganon johtopäätöstä "trulli"-rakentamisen hyvin vanhasta alkuperästä.


 

Mitä tästä opimme?

Euroopan kansanomaisten ja paikallisten rakennusperinteiden tutkiminen on Suomen ulkopuolella hyvin aktiivista, ja kuten lukija on huomannut, tieteellisiä konferensseja järjestetään säännöllisesti. Aihe kiinnostaa myös sellaisia omista perinteistään ja identiteetistään kiinnostuneita kansoja, kuten Bretagnen bretoneja, ja turismikin on löytänyt ainakin Alberobellon "trulli"-talot.

Ensimmäiseksi mieleentulevaan kysymykseen, milloin tämä erikoinen ja kiinnostava rakennustapa on tullut käyttöön, saamme silti vähätteleviä ja harhaanjohtavia, turisti-info -tasoisia vastauksia. Monet tutkijatkin sementoivat ilmiön alun niihin kirjallisiin mainintoihin, joita löytyy 1600-luvun matkakuvauksista.

Degano ja Juvanec näkevät selkeästi yhteyden neoliittisen kivikauden rakennusten ja esiteollisen maaseutu-Euroopan elävän paikallisperinteen välillä. Tämä kivirakentaminen on todella elävä perinne, sillä Apulian viimeiset "alkuperäiset" rakentajat ehtivät välittää tietonsa uudelleen vanhan 'junttimaisen' maalais-kummajaisen löytäneille ja siitä riemastuneille nyky-apulialaisille, kuin viestikapulan. Viestikapulan keneltä??

Juvanec toteaa Maltan hämmästyttävien kivitemppelien noudattavan samoja sääntöjä, kuin 1900-luvun Slovenian rannikon kalliosaarten paimenet noudattivat rakentaessaan kivisuojia etäisten laidunten työkaluvajoiksi. Yhteys vanhimpaan menneeseen ei ole koskaan ollut poikki, ja näemme sukupolvien ketjun säilyttämässä suullista tietotaitoa läpi vuosisatojen, herrojen vaihtuessa narreiksi ja keisarien pääministereiksi. Tämä näky on yhtä huikaiseva, kuin planeettojen konjunktio Kubrickin "Avaruusseikkailu-2001:n" alkujaksossa.

Todellinen eurooppalaisuus ei ole koskaan ollut barokin röyhelöissä tai rokokoon puuteroiduissa peruukeissa, McDonaldsin pikaruoasta puhumattakaan. Se on vanhan laulun arkaaisissa säkeissä, joita vanha nainen haravoi muististaan Pyreneiden vuoristomajassa, katsoen merkitsevästi lapsenlastaan, yönä jolloin kukaan ei liiku ulkona ja sumu hajottaa taivaalta tulevan valon, niin ettei varmasti tiedä, valaiseeko siellä kuu vai liikkuuko siellä jumalatar Mari.

Kivirakennuksetkaan eivät ole ikuisia, mutta ne voidaan rakentaa uudelleen, niinkauan kuin tiedämme miten, ja tiedämme mitä itse olemme. Ihminen ilman identiteettiä on kuin ajelehtiva vene ilman kiinnitysköyttä, kiintopistettä. Jokaisen trendin puhallettavana, tahdottomana.

Tieteenhaara toisensa jälkeen on löytänyt nyky-eurooppalaisten yhteyden vanhimpaan eurooppalaiseen asutukseen, kulttuuriin, mytologiaan. Tiedot ja välineet ovat siis käsissämme. Miksi emme sitten?? Me olemme jotain, vain tietäessämme että me olemme me.Bretonit juhlistavat säkkipilli-musiikilla perinne-rakennuksen valmistumista.
 
 

Tästä pakanallisille keskustelusivuille:

Kirjoita vieraskirjaan!
Guestbook by GuestWorld
Voit lukea vieraskirjan.


 
 
 


 

EDELLISELLE
SIVULLE
TAKAISIN
ETUSIVULLE
SEURAAVALLE
SIVULLE


ePagan Auction Banner Exchange