free web hosting | free hosting | Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
UNFORTUNATELY GREATNOW.COM IS CLOSING DOWN! More info

Free web hosting


Ukraina 6000 vuotta sitten
Mykhailo Videiko
Institute of Archaeology,NAS of Ukraine.
UKRAINE 6000 YEARS AGO,
Lisää Maidanetzista ja Tripoljen kulttuurista,

 
Vielä nykyisinkin on mahdollista löytää Euroopan mantereelta Egyptin pyramidejakin vanhempia suurkaupunkeja. Muinaisilla sumerilaisilla oli tapana vastata kysymykseen "milloin maailma luotiin?" toteamuksella "kun ihmiset alkoivat syödä leipää ja sulattaa metallia". Kaikkihan alkoi Sumerissa, mutta mitä Euroopassa tehtiin siihen aikaan kun sumerilaiset keksivät sivilisaation. Elimmekö todella luolissa kuten kivikaudella??

Varhaismetallikautisista eurooppalaisista taruista on löytynyt merkillisiä asioita. Niiden mukaan maailman lopussa on Kuoleman Joki, jonka toiselta puolelta alkaa Kuolleiden Maailma. Siitä eteenpäin sijaitsee Tavropolis, -kirjaimellisesti Härkä-kaupunki, jota vartioivat hirviöt tehtävänään kantaa kuolleiden sielut Kuoleman Valtakuntaan. Tämäntapaiset maininnat antavat aiheen kysyä, todistavatko ne kaupunkien olemassaolosta Euroopassa V-IV vuosituhansina eKr..

Kannattanee siis etsiä tätä kaupunkia metsän ja aron sen aikaiselta rajavyöhykkeeltä siitä, mistä alkaen eurooppalaiset maanviljelijät pitivät aro-maata "toisena maailmana", koska siellä ei voinut kasvattaa viljaa ja elää heidän tavallaan. Nykyisen Ukrainan läpi idästä länteen virtaa Sinyukha-joki, mitä skyytit nimittivät 2500 vuotta sitten "Kuolleeksi vedeksi" ("the Dead Water"). Jos se on Kuoleman Joki, niin missä on muinaisten tarujen Tavropolis?

Tavropoliksen pitäisi olla vanhempi kuin Sumerin Ur tai Babylon. Ukrainan muinaisjäännökset 5000:lta vuodelta eKr. ovat kadonneet, mutta riittävästi on säilynyt. 30 vuotta sitten täällä tehtiin löytö, jonka merkitystä ei ole vieläkään täysin ymmärretty: Ilmakuvien avulla havaittiin Ukrainan metsä-arolla olleen, ei ainoastaan yhtä, vaan tusinoittain kuparikauden kaupunkeja. Pienimmän pinta-ala käsitti 0,4 neliökilometriä, ja suurimman 4,5. Kuuluisa Mesopotamian Ur kolmannelta vuosituhannelta eKr. oli 0.9 km2 laajuisella alueella.

Arkeologien ensimmäiset reaktiot olivat hyvin torjuvia: "Se ei voi olla noin, koska se ei ole yksinkertaisesti mahdollista." Joitain vuosia myöhemmin magneettisten tutkimusten avulla oli mahdollista laatia tarkat pohjapiirrokset mysteerisistä "proto-kaupungeista". Kaupunkien olemassaolo oli nyt pakko myöntää.

Näille muinaislöydöille annettiin nimitys "Tripoljen kulttuuri" ("The Tripolye culture"), ja ne liitettiin kokonaisuuteen, jonka jo aiemmin tunnettu läntinen osa oli Cucuteni-kulttuuri. 6000 vuotta sitten po. kulttuuri levittäytyi nykyisen Romanian Prikarpatiasta lännessä Dnjeprille idässä. Tänään nämä alueet kuuluvat Romaniaan, Moldovaan ja Ukrainaan, joiden väestö on perinyt jotain tältä muinaiselta sivilisaatiolta.

 
Geomagnethic plan of Maydanetz, Tripolye proto-city on the River of the Dead:
after Valeri Dudkin, 1972-1974. Scale: every square = 100x100 m.
 

 
Ukrainalaiset tutkijat ovat voineet ennallistaa joitain näistä kaupungeista. Mukavat talot oli rakennettu helpostikäsiteltävistä materiaaleista, savesta ja puusta. Maydanetzin lähellä ollut asutus koostui kaksikerroksisista rakennuksista, joiden lattiapinta-ala vaihteli 70-200 neliöön, tai enempääkin. Alinta kerrosta käytettiin työtilana tai toista asumiseen, jokaisella perheellä lienee olut oma talo.

Kaivauksissa on löytynyt talojen savimalleja, jotka useimmiten esittävät kaksikerroksista pylväillä tuettua rakennusta, jossa on pyöreät ikkunat ja oviaukot. Näinä vanhoina aikoina jokaisen kaupungin täytyi olla myös linnoitus. Tripoljen kaupunkien talot oli rakennettu kiinni toisiinsa, kuin rivitalot, muodostaen kaksi linnoitettua linjaa. Sisempi sulki kaupungin keskustan ja toinen sijaitsi nuolenkantaman etäisyydellä edellisen ulkopuolella niin että väliin jäi avoin käytävä.

Maydanezin "citadellin" läpimitta oli 1 km, ja toisen kaupungin Tallyankin jopa 3,5 km. Ilmakuvissa ja magneettisissa kartoituksissa on havaittavissa myös mahdollisten linnoitettujen porttien paikkoja, mutta vasta myöhemmät tutkimukset voivat kertoa, miltä legendaarisen Tavropoliksen portit näyttivät.
 
 
TRIPOLYE PROTO-CITY MAYDANETZ- SCIENTIFIC RECONSTRUCTION.
Archaeological excavations of dr.Mykola Shmaglij and dr.Mykhailo Videiko,1971-1991,
Institute of Archaeology NAS of Ukraine.

 
Tripoljen kulttuurin kauneus näkyy säilyneistä vähäisistä jäänteistäkin, astioista ja savi-pienoisveistoksista, jotka eivät voi jättää katsojaa välinpitämättömäksi. Astiat on käytetty polttouunissa, maalattu, hiottu ja pinnoitettu. Koko esihistoriallista maanviljelijää ympäröivä maailma oli ikuistettu ornamentteihin: Maa ja maanalainen maailma, taivas, aurinko, kuu, tähdet, kasvit, eläimet ja ihmiset. Muinaiset maalarit puhuttelevat meitä töidensä kautta vuosituhansien syvyyksistä unohdetulla kielellä, kuten he kerran kohdistivat sanansa jumalilleen, nyt jo unohtuneille. Vain he, vanhat eurooppalaiset jumalat, ymmärtävät tätä symbolien ja merkkien kieltä.
Tarkkaavainen ihminen voi nähdä "kirjoitusta" kätkettynä ornamentteihin: Sataa, jyvät on kylvetty maahan, ne versovat, viljantähkät kurottuvat kohti taivaan sadepilviä... Vain itse aro on jäänyt jäljelle nykyistä kirjoitusjärjestelmää edeltäneeltä ajalta. Tripoljelaiset käyttivät yli 300 erilaista symbolia, joista jotkut tunnettiin myös muinaisessa Sumerissa: "Ishtarin tähti", "talo", "ohra" ja muita. Tripoljen kulttuuri hävisi ennenkuin merkit kehittyivät kirjoitetuksi kieleksi.

Pienoisveistokset, etenkin ihmisiä esittävät, ovat mestariteoksia. Viidenkymmenenviiden vuosisadan etäisyyden ylitse voimme katsoa huolellisesti kammattua hoikkavartaloista naista tai vakavaa parrakasta kaljupäistä miestä, suurine nenineen ja tuijottavine silmineen.

Tripoljen kulttuuri kiinnittää huomiomme kaukaiseen menneisyyteen, ja herättää meissä kummallisia ajatuksia. Monet salaisuudet ovat yhä meiltä kätkettyjä, mutta yksi asia on jo tullut selvitettyä: Eurooppalaisen sivistyksen alkuhetki oli silloin kun Tavropoliksn punaiset muurit heijastuivat Kuolemanjoen aaltoihin, kun ihmiset oppivat leipomaan leipää ja sulattamaan metallia maassa, jonka nyt tunnemme nimellä Ukraina.

 


 

EDELLISELLE
SIVULLE
TAKAISIN
ETUSIVULLE
SEURAAVALLE
SIVULLE